Bebe Jucarii

luni, 10 iunie 2013

Puterile in curent alternativ

1.Puterea activa

Puterea medie (in timp) transferata unei portiuni de circuit se numeste putere activa:
p=UmIm [cos(φ)-cos(2ωt-φ) ]/2
P=UIcos φ (3)
Ecuatia unitatii de masura este:
(p) = (u)(I)(cos φ) = V• A•l = W (watt)
Pentru un circuit serie, puterea activa (relatia 3) se poate scrie sub forma:
P =UIcosφ=URI =Rl2
adica puterea activa coincide cu puterea disipata prin efect Joule pe rezistor.
Pentru un circuit paralel, se obtine:
P =UIcosφ=UIR =RnUL
adica, si in acest caz, puterea activa coincide cu puterea disipata prin efect Joule pe rezistor.
2.Puterea reactiva
Puterea reactiva
Puterea reactiva prin definitie este produsul dintre valoarile efective ale tensiunii si intensitatii si sinusul unghiului de defazaj dintre tensiunea instantanee de la bornele circuitului si intensitatea instantanee a curentului din circuit.
PR = U·I·sinφ   (VAR) sau (\AR)   1)
PR = (1/2)Um·Im·sinφ
Puterea reactiva este o marime legata de energia care se acumuleaza in elementele reactive ale circuitului L, C. In bobina de inductanta L se acumuleaza energia reactiva sub forma de energie a campului magnetic, iar in condensator sub forma de energie a campului electric. Spre deosebire de puterea activa care se pierde sub forma de caldura, puterea reactiva se conserva sub forma de energie a campului magnetic sau electric, asociate bobinei de inductanta L, respectiv condensatorului de capacitate C si aceasta putere reactiva poate fi cedata integral generatorului in alte momente de timp fata de cele in care s-a acumulat.
Puterea reactiva este puterea oscilanta intre generator si sarcina sau receptor (circuitul alimentat) a puterii totale asociate generatorului.
In functie de unghiul de defazaj exista urmatoarele situatii:
- φ = 0, este cazul unui circuit format numai din rezistor sau la rezonanta cand XL = XC, PR = 0 . Puterea activa este maxima.
- φ = π/2, circuitul este format numai din bobina ideala. Puterea reactiva este maxima inmagazinata in campul magnetic, iar puterea activa este nula.
- φ = - π/2,circuitul este format numai din condensator. Puterea reactiva este maxima inmagazinata in campul electric, iar puterea activa este nula.
3.Puterea aparenta
Se numeste putere putere aparenta sau totala produsul dintre valoarea efectiva a tensiunii dela bornele circuitului si intensitatea efectiva a curentului stabilit in circuit.
Pa = U·I    (VA) sau (\A)   2)
Pa = (1/2)Um·Im
Defazajul joaca un rol important in regimul energetic al circuitului. Puterea cea mai importanta este puterea activa deoarece numai aceasta putere poate fi transformata in alte forme: caldura,energie mecanica sau de radiatie (propagarea campului electromagnetic)
Din expresia puterii active
P = U·I·cosφ
rezulta marimea cosφ care dicteaza valoarea puterii active, cosφ se numestefactor de putere In toate instalatiile energetice (generator-consumator) se urmareste ca factorul de putere sa fie cat mai mare, cat mai aproape de unitate, in asa fel incat sa se utilizeze la maxim capacitatea generatorului, iar pierderile de putere in circuit sa fie minime.
Se poate stabili o legatura intre cele trei puteri:
P = U·I·cosφ
PR = U·I·sinφ
Pa = U·I
P = Pa·cosφ
PR = Pa·sinφ
Pa = √P2 + PR2
Intr-un circuit electric dat puterea aparenta este egala cu suma patratelor dintre puterea activa si reactiva.


4 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Andrei modifica in ultima fraza asa: Intr-un circuit electric dat, patratul puterii aparente este egal cu suma patratelor dintre puterea activa si reactiva.

    Altfel ai stricat teorema lui Pitagora in triunghiul puterilor...

    RăspundețiȘtergere
  3. P =UIcosφ=URI [ce e asta?] =Rl"patrat"

    Chestia aia din mijloc e de fapt IRI= RI"patrat".
    Apropo: cat face 9-3÷1/3+1...?

    O zi buna savantilor.

    RăspundețiȘtergere